Hans Versteeg

Freelance Piling/Civil and HSE Specialist.

Written by: on 1 augustus 2011 @ 07:59

De grote wens van mij en mijn gezin was (en is) om ooit een keer een poos in een ander land te wonen en werken. India kwam dan ook heel mooi op ons pad; de uitgelezen kans om met zijn 4-en eens wat anders te zien dan het mooie Nederland. Natuurlijk is zo’n “verhuizing” niet zomaar iets. Voor mijzelf valt het wel mee; je werkt hier veel en vaak, dus er veranderd helemaal niet zo heel erg veel. Voor mijn gezin is de stap natuurlijk veel groter; Janet moet (tijdelijk) stoppen met haar werk in het ziekenhuis en de meiden kunnen niet meer naar de voor hen zo vertrouwde school. We hebben de afgelopen tijd dan ook heel vaak de vraag gehad: goh, maar hoe gaat dat dan allemaal in zijn werk, is er een internationale school? Helaas, een internationale school is er in Bharuch en omgeving absoluut niet. De opleiding van de meiden zouden we dus zelf, onder begeleiding van basisschool de Driemaster moeten doen. Na overleg met de schoolleiding waren we er van overtuigd dat dit zou werken.

Bij aankomst in India had ik echter al direct het gevoel dat alles hier iets anders in elkaar steekt dan dat ik mij had bedacht! Goed, we hadden natuurlijk wel gehoord, gelezen en beseft dat India geen Nederland is, maar dat het zo “slecht” zou zijn had ik mij niet voor voorgesteld!.

Zoals al in eerdere blogs omschreven, is zo’n beetje alles anders hier; het leven, het eten maar vooral ook de hygiëne! Bij alles wat je hier eet en drinkt moet je goed nadenken en opletten hoe het is bereid. Is het wel goed gekookt, is er geen vervuild water gebruikt? Alleen water uit (dichte!!!) flessen is te vertrouwen. Ondanks deze voorzichtigheid gaat het regelmatig mis. Vrijwel doorlopend zijn er collega’s ziek, hebben griep, malaria en zelfs een geval van tyfus heb ik al meegemaakt. Dat zijn natuurlijk geen ziektes waar je je gezin aan bloot wilt stellen!

 Het heeft ons dus wel een paar slapeloze nachten gekost, maar afgelopen week hebben we de knoop doorgehakt; hier leven met zijn 4-en is geen optie….!

Helaas maar waar, het was een mooie kans, een echt ver buitenland, maar je moet natuurlijk wel realistisch blijven. Dat dit geen makkelijke beslissing was moge duidelijk zijn, immers, we hadden er alle 4 veel zin in, maar ja, soms gaan dingen anders dan verwacht!

Ik heb deze week dan ook bij mijn opdrachtgever aangegeven dat ik het niet verantwoord vind om mijn gezin over te laten komen en dat zonder gezin hier werken geen optie voor mij is. Misschien dat de situatie in andere delen van India heel anders is, ook in Europa zou het sowieso geen probleem zijn, maar hier gaat het gewoon niet. Ik vind het werk heel leuk, doe het graag, maar ja, niet zonder mijn gezin in de buurt! Kort gezegd…ik ga dus naar huis! Uiteraard kan dit niet zomaar, er moet iemand gezocht worden die mijn werk overneemt, met alle problemen van dien, maar zoals de zaken er nu voorstaan kom ik 2 september terug naar Nederland. Al met al best een grote teleurstelling, bij mij, mijn opdrachtgever maar ook bij mijn meiden, maar ja “beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald” zeggen we dan maar!!

 Wordt vervolgd.

 Hans

Catogories: India

4 Responses

 1. Laura Vink says:

  Hans,

  Wat jammer dat de plannen niet doorgaan, maar wel verstandig om zo’n ongewis avontuur niet aan te gaan en het plan te wijzigen.
  Er komt misschien ooit nog een kans in een ander land.
  groeten,
  Laura

 2. Pim Heijns says:

  Hans sluit me bij Lex aan en schuif graag aan bij die borrel.

 3. Hans Versteeg says:

  Hoi Lex,

  Tja, het was geen makkelijke beslissing maar inderdaad, er is maar 1 ding echt belangrijk! We houden contact, die borrel gaan we drinken!

  groeten,

  Hans

 4. Lex says:

  Hans,

  heftig besluit. Ik kan me voorstellen dat dat fors wat voeten in de aarde heeft gehad, maar ik denk wel dat het de enige juiste keuze is. Uiteindelijk is er maar 1 ding belangrijk en als dat niet te combineren is dan houdt het op. Je zal er bedrijfstechnisch gezien van balen aan alle kanten, maar privé kun je er alleen maar sterker uitkomen. Als je thuiskomt plan ik graag een borrel met je. Hoor het allemaal graag een keer aan.

  Lex

Leave a Reply

Spam protection by WP Captcha-Free