Hans Versteeg

Freelance Piling/Civil and HSE Specialist.

Written by: on 15 augustus 2011 @ 14:28

Als ik de berichten vanuit Nederland een beetje volg, is het daar niet echt wat je noemt zomer; veel regen, niet echt warm, meer herfst- dan zomer vakantie.

Wat betreft de regen leef ik hier helemaal met jullie mee. Het regenseizoen was de afgelopen weken aardig bij ons vandaan gebleven, de afgelopen dagen is het echter in alle hevigheid losgebarsten.

Al een paar dagen worden we getrakteerd op fikse buien die alles blank zetten. Want om nu te zeggen dat de mensen hier op de regen (of beter gezegd het afvoeren van de regen) zijn voorbereid…..?

Nee, niet echt, of beter gezegd, echt niet!!!

Wegen die keurig in dak profiel (dus afwaterend naar beide zijden) zijn aangelegd zijn natuurlijk prachtig, maar als er dan in de trottoirbanden geen kolken of andere waterafvoeren zijn aangebracht kan het water geen kant op en staat de hele straat blank.

De snelweg waarover wij elke dag heen en weer van hotel naar werk gaan, is op deze manier aangelegd. Afgelopen week troffen wij precies een flinke bui tijdens de reis terug naar het hotel. Het verkeer is hier normaal al een heel avontuur, maar tijdens een bui met invallende duisternis, geen straatverlichting en aquaplanning is het pas echt een hele belevenis! Gelukkig rijdt onze chauffeur redelijk rustig en zijn we ook toen weer heelhuids bij het hotel aangekomen.

Voor ons is een beetje regen natuurlijk niets bijzonders, ook niet als het dagen duurt, maar voor de lokale mensen hier is het een klein drama; veel leven echt op straat, slapen in een hutje van golfplaat of een tentje van zeildoek. En of alle bezittingen in dat hutje helemaal droog blijven…ik denk het niet.

Het is voor mij ook best wel raar om te zien dat een beetje regen hier gewoon het hele bouwproject lam kan leggen! Het is in dit deel van India 9 maanden van het jaar geheel droog, 3 maanden van het jaar regent het dus (af en toe) flink. Dit is geen verrassing, het komt elk jaar terug, je zou dan toch zeggen dat men er op voorbereid zou (moeten) zijn en maatregelen neemt.

Niets is minder waar, zodra het begint te regenen rent het werkvolk echt naar de “keet” en wacht daar de bui rustig af.

Aangezien de bodem hier bestaat uit een hele vette kleisoort is het na een flinke bui echt glibberen en glijden op site, je schoenen hebben na 3 stappen van die jaren 60 plateauzolen!

Vrachtauto’s en machines kunnen dan amper meer rijden, het project komt dan dus abrupt tot stilstand!

Als wij in Nederland op deze manier zouden werken zou het betekenen dat er 9 a 10 maanden van het jaar niet gebouwd zou worden…ook op dit gebied kan er hier dus nog veel verbeterd worden!

 Hans

Catogories: India

6 Responses

 1. Indira Elzy says:

  It’s best to participate in a contest for probably the greatest blogs on the web. I’ll recommend this web site!

 2. Yasuda says:

  I conceive this website holds very fantastic indited subject matter posts .

 3. Masson says:

  I am glad you wrote this great article and shared it here. You made great and poignant points that I can agree with and understand. I will most definitely make a link to http://www.hansversteeg.eu/?p=150 on my site.

 4. Samuel says:

  Loving the info on this internet site , you have done outstanding job on the articles .

 5. Minozzi says:

  Loving the information on this site, you have done great job on the articles .

 6. Olshefski says:

  I am not real wonderful with English but I find this real easy to understand .

Leave a Reply

Spam protection by WP Captcha-Free