Hans Versteeg

Freelance Piling/Civil and HSE Specialist.

Written by: on 27 december 2012 @ 20:29

Zo tegen het einde van het jaar worden we eigenlijk allemaal wel gedwongen om eens op het afgelopen jaar(en) terug te kijken en na te denken over hetgeen we in dit jaar zakelijk, persoonlijk en sportief bereikt hebben. Ikzelf mag zakelijk absoluut niet klagen, ben ondanks de crisis geen dag thuis geweest, heb de 1e 8 maanden een heel leuke en leerzame klus voor Shell Chemie Nederland in Moerdijk kunnen doen. Een project als Civil Supervisor op een fabriek in de (petro) chemie had ik al enige tijd op mijn “things to do” lijstje staan, dit was dus een uitgelezen kans! Met een aantal fijne collega’s heb ik daar aan een aantal interessante projecten meegewerkt, van het heiwerk voor een kraanopstelling en een nieuwe LPG pompvloer naar een aanpassing aan de steiger (aanlegplaats voor zeetankers) tot het monteren van een staalconstructie aan een schoorsteen op 47 meter hoogte. Ter land, ter zee en in de lucht dus! Allemaal mooie klussen die, doordat ze stuk voor stuk in een draaiende petro chemische fabriek moesten worden uitgevoerd, heel veel (vak)kennis en gevoel voor veiligheid vergden! Ik heb me in de tijd bij Shell Moerdijk dan ook prima vermaakt en weer veel gezien en (bij)geleerd.

Zoals in mijn vorige post al geschreven kruipt het bloed altijd weer waar het niet gaan kan en ben ik sinds september weer aan de gang in de Funderingstechniek. Een project voor BAM speciale technieken ( beter bekend als BAM grondtechniek of NGT). Ik ben door hen ingehuurd om als projectleider het Groninger Forum project te begeleiden. Een prachtig project, midden in de stad Groningen moet een 5 laags parkeergarage worden gebouwd waarbij BAM speciale technieken de diepwanden, anker palen(Gewi), stalen buispalen(Tubex) en het stempelraam moet aanbrengen. Een uitdagende klus, niet in de laatste plaats door de geologische omstandigheden in Groningen! Het “managen” van een dergelijk project is toch wel het werk wat ik echt mooi vind, bezig zijn met techniek, mensen, contracten, financiën, kortom (meer dan) genoeg te doen!

Terugkijkend op de opdrachten die ik sinds de start van HVE services heb mogen uitvoeren is een van de zaken waar ik mij echt over heb verbaasd is het feit dat er binnen grote bedrijven naar mijn mening meer tijd en energie besteed wordt aan allerlei interne procedures en processen dan aan het uiteindelijke product wat geleverd wordt….., dit kan toch niet de bedoeling zijn? Ik zou verwachten dat juist in deze (barre!!!) tijden de focus helemaal (of in ieder geval voor een groot deel) op het uiteindelijke product zou liggen, zorgen dat het werk loopt, zorgen dat er geld wordt verdiend, zorgen dat er geen energie verloren gaat aan allerlei (in mijn ogen) minder zinvolle interne processen en procedures maar dit is echt niet altijd het geval!

Iemand zei mij laatst: “een bedrijf met meer dan 1000 werknemers heeft geen (externe) klanten nodig, men houd zichzelf bezig” ik begin steeds meer te begrijpen wat hij bedoelde en geloof dat er (jammer genoeg!!!) echt een grote kern van waarheid in schuilt.

Natuurlijk moeten we in deze tijd niet alleen terugkijken, het is ook het moment om vooruit te kijken, na te denken over de  “koers” voor het komende (en daar op volgende) jaar(en).

Waar liggen mijn kansen, waar kan ik mijzelf op verbeteren en, ook niet geheel onbelangrijk, wat zou ik het liefst gaan doen? Het werk wat ik nu doe vindt ik prachtig, maar heb wel het gevoel dat er mogelijkheden zijn om de activiteiten van HVE services op een aantal gebieden uit te breiden. Zo zie ik mogelijkheden om mijzelf meer te gaan richten op funderingswerken in de (petro-chemische) industrie. Komende tijd zal
ik dan ook gebruiken om de ideeën die ik heb verder uit te werken!

Wordt vervolgd!

Hans

Tags: , , , , , ,

Catogories: Management, Projecten

Leave a Reply

Spam protection by WP Captcha-Free